TIPS | vakantiestruggles?

9 dagen genieten van zon, zee en adembenemende stranden.
Maar ook een volle week van all-indclusive eten en drinken. Weg van mijn dagelijkse structuur en routine.

24/24 alles wat je wil ter beschikking?
Ik ken mezelf. Ik eet graag, héél graag. Veel en vanalles. Vandaar een lichte schrik voor mijn oncontroleerbaarheid op de all-in vakantie naar het prachtige Kaapverdië. Hoe kon ik mezelf beheersen, fit blijven en naar huis terugkeren zonder extra lichaamsbagage, maar wel met een even voldaan post-vakantie gevoel? Hier wat tips die ik op mezelf uittestte om met een positief resultaat huiswaarts te keren.

Al vanaf de eerste zonnige lentestralen in het jaar, bulkt het internet van ‘Summer Body Challenges’ en vragen als “Are you beach body ready?”. Velen werken naar hun beste ‘zomerlichaam’ toe om zich zo goed mogelijk te voelen in een iets meer onthullende outfit. Misschien ook wel jij en vertrek je even zeer met lichte schrik om al je progressie teniet te doen. Laat me eerst en vooral één ding duidelijk maken. Je mag op elk moment fier zijn op jezelf, als persoon en jouw lichaam. Ook al voel je dat je nog werkt aan je doelen, aan je gezondheid, besef dat je NU al fier mag zijn. Daarnaast is schrik rondom een vakantie eigenlijk niet nodig. Dit gevoel kruipt zeker allemaal wel eens in onze kleren, maar geniet net van dit extra moment van vrijheid. Zonder schema’s en ingecalculeerde maaltijden.

 1. Omgaan met eten 

  Een dergelijke vakantie met all-in buffetten laat je toe de hele dag door te eten. Het zou jammer zijn dat je jezelf hier onnodig in verliest en non-stop blijft eten. Gewoon omdat het ter beschikking is, eten om te eten. Mik op 3 grote hoofdmaaltijden waarbij je voelde eet en sla het merendeel van alle extra non-stop snacks over. Vaak zijn dit de grootste boosdoeners die zelfs niet eens zo lekker smaken noch met de nodige zorg en tijd bereid zijn. Je kan jezelf beter verzadigen met echt appetijtelijk eten.

Ontbijt? Eitjes? Geen nood, je kan dagelijks zonder problemen starten met een lekker eiwitrijk ontbijt en dit wordt aan het ochtendbuffet klaargemaakt op verschillende manieren. Daarnaast startte ik elke ochtend met een heerlijk grote kom vers fruit en magere yoghurt. Als je geluk hebt biedt het hotel een mooi assortiment van ongesuikerde haver-, rogge- en gerstevlokken, … Heb je na zo een gevulde eiwitrijke start vol vezels nog zin in de chocoladebroodjes, pannenkoeken en andere zoete koffiekoeken? Go ahead, maar je zal voelen dat de grootste zin al gepasseerd is. Dit is de beste strategie die je kan toepassen bij elke hoofdmaaltijd: eerst een voedings- en eiwitrijk gevuld bord, daarna alle andere dingen die je ook lekker vindt. The best of both worlds. Het geeft in de ochtend by the way ook een veel fijner gevoel om zo fris en onbewerkt te starten, want je calorie-inname zou anders behoorlijk de lucht inschieten bij een dergelijke zoete, opgeblazen en slome start.

Een groot bord van de beschikbare groenten zijn ook steeds een go-to. Ze zijn zowel gezond, geven je sneller een voldaan gevoel en zitten vol vezels. Spice things up waar nodig, want je kan je groeten bijkruiden tot een ware smaakbom. Pikanter eten speel je niet zo snel naar binnen zonder dat je mond in brand staat. Laat je lichaamstemperatuur maar stijgen, want dit zorgt voor een grotere vrijmaking van energie en de controle van de appetijt. “En dessertjes dan?”, hoor ik je al denken. Natuurlijk mogen die niet ontbreken, het is tenslotte vakantie. Verlies jezelf er gewoon niet in en hou het eventueel voor na je avondmaal.

 • Drank 

  Neen, het is niet noodzakelijk dat je zoveel mogelijk uit de all-in alcoholische dranken moet halen. Het is geen must de hele vakantie in 1 roes te leven. Kater-vakanties zijn niet meteen de beste waarbij je elk uur van de dag ten volle kan genieten. Daarbij stapelen de extra calorieën zich snel op bij het drinken van alcohol. Nog meer wanneer je blijft slurpen aan die voorgemaakte fancy hotelcocktails met een parapluutje erin. Ik wil niet beweren dat je deze gesuikerde caloriebommen volledig links moet laten liggen. Besef echter dat bij het overmatig consumeren van deze drankjes natuurlijk wel snel bijdragen aan het grote geheel en je voedingskeuzes erna ook gaan beïnvloeden.

Take it easy on the ethanol! Stel het uit, want neen je hebt niet per se cava nodig bij je ontbijt. Zelfs niet meteen een wijntje of biertje bij je lunch. Om deze reden besliste ik mijn krachttraining tijdens de namiddag in te plannen. Wetende dat ik een date had met de gewichten, maakte het gemakkelijk al de alcohol zo vroeg op de dag te weerstaan. Geen zin in blessures of flaters in de gym. Plan dus wanneer en hoeveel je zal drinken en wordt niet per ongeluk dronken. Want zonder dat je het weet is het erg gezellig aan de pool bar, heb je liters cocktails achterover geslagen, waggel je uit het zwembad uit richting de ligstoel en BAM. Over and out voor de komende paar uren.

 • Blijf niet op je kont zitten 

  Tracht zoveel mogelijk dagen van 0,0% activiteit te vermijden. Waarbij je niets anders doet dan aan het zwembad liggen of in de lounge hangen. Dit zal je vakantie niet zo memorabel maken. Zorg voor leuke en actieve afwisselingen. Ik spreek niet alleen over sporten, maar ga op wandel en ontdek. Maak een mooie strandwandeling, bouw mee zandkastelen, ga hiken, speel beachvolley,… Dergelijke all-in hotels hebben faciliteiten genoeg, vaak zonder extra kosten. Of verbreedt je kennis door enkele excursies in te plannen.

 • Sporten 

  De meeste vakantieresorts hebben een automatische natuurlijke alarmklok in de vorm van vogels die tjilpen alsof hun leven er vanaf hangt. In plaats van je hoofd onder je kussen te steken met het nodige gevloek, sta je best gewoon op en maak je jezelf klaar. Zwemmen? Dat is wat ik elke ochtend deed. Om 7u30 was er nog niet veel leven rondom het hotel (de tuinmannen en poetsploeg niet meegerekend). Als eerste maakte ik een verkwikkende duik in het water en trok wat baantjes. Heerlijk, die eerste zelfgemaakte rimpels in het water. Nog voor ik mezelf eruit kon praten, zat de eerste sessie er al op. Ben je geen waterrat? Zet het dan misschien op een ochtendloopje en geniet van de omliggende natuur. Tegen 10u is het vaak toch al te warm om te rennen, dus laat die ochtendvogels hun ding doen en trek erop uit om sporten of een fijne ochtendwandeling te doen.

Keep on lifting! Een degelijke fitness op vakantie is voor mij een absolute must. Sommige zijn natuurlijk beter dan andere, maar met een beetje improvisatie is er vaak genoeg om handen om je routine behoorlijk aan te houden. Smijt jezelf eens tussen het aanbod van groepslessen, ontdek de bodem van de zee, ga snorkelen of speel simpelweg met een balletje in het water. Dit allemaal telt op, geeft je een fijn gevoel en zorgt voor wat structuur in je vakantiedagen.

 • Laat je werk thuis 

  In de Free WiFi-zones kwam ik heel wat mensen tegen met hun laptop of tablet om in contact te blijven het het werk. Niet alleen kan je op deze manier niet ten volle genieten van welverdiende rust, het neemt ook enorm veel van je vrije tijd weg. Tijd die je aan heel wat andere leuke dingen kan spenderen. Hoe moeilijk het soms ook kan lijken of hoeveel het werk ook van je kan verlangen, laat het die periode voor wat het is. Het is jouw tijd. Tijd om te genieten en met opgeladen batterijen terug naar huis te keren.

 • Wees fier 

  Het maakt niet uit of je het hele jaar door aan je lichaam hebt gewerkt, of enkel de laatste maanden doelen voor jezelf hebt gesteld. Wees fier, in welke fase je jezelf ook bevindt. Verstop jezelf niet en laat maar wat vlees zien op strand en aan het zwembad. Zo ben je ook elke dag bewust van je lichaam. Zwembroek, badpak of bikini. Show ‘em what you got!

 • Geniet met mate 

  Ik wil je niet de indruk geven dat je vakantie een ware boot camp moet zijn. Als je een toegewijde sportfanaat bent, is het omdat je houdt beweging en actief zijn. Dus zie je vakantie niet als een kans om een ‘break’ te nemen van je sportregime, maar net een manier om dit te verruimen. Ontspan op zoveel mogelijk manieren. Rust uit, geniet en blijf actief. Want ook dat is ontspanning, zorgt voor een frisse geest en opgeladen batterijen. Ik nam mezelf op voorhand voor een actieve strandvakantie te hebben en I loved it! Net als jij? En het beste van allemaal is dat je niet moet thuiskomen met een opgelegd schuldgevoel. Het leven gaat verder en je staat meteen in de goede startblokken om gewoon verder te doen met je oude routines rond voeding en bewegen. Misschien keer je wel fitter dan ooit terug?

You can do it all and still have lots of fun!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s