SLEEPY TIMES

Als er 1 belangrijk punt bovenaan mijn ‘nog-te-verbeteren-lijst’ staat, dan is het wel voldoende slapen. Om aan 6 uur slaap per nacht te komen moet ik echt mijn uiterste best doen, me zelfs haasten.

De helft van de tijd is dit echter niet haalbaar. Fulltime werken, “fulltime” trainen en daarnaast nog het huishouden, mijn blog onderhouden samen met de bijhorende sociale media, tennisles en personal coaching geven. Waarom is het niet mogelijk wat meer uren aan die snel voorbijvliegende en helemaal ingevulde 24 uur te plakken? Dat zou me perfect uitkomen om alles naar behoren te doen. Helaas zal dat nooit geen werkelijkheid worden. Begin dit jaar ging ik daarvoor snoeien in mijn slaapuren. Nachten van 4 tot 5 uur slaap bleken daarbij de regel. Dit in combinatie met een 40-uren werkweek en 6 op 7 trainen waren enorm uitputtend. Begrijp me niet verkeerd, je hoort me niet klagen. Voor mijn passie heb ik alles over. En niet dat mijn motivatie om te gaan trainen wegzakte, maar half in slaap vallend opwarmen op de loopband zei genoeg. En dat niet alleen. Van al het werk in de fitness komt maar de helft verder in resultaat als je zo weinig slaapt. Waarom is die vaak onderschatte slaap zo een belangrijk onderdeel van het geheel?

 

 

Het is gebleken dat een volwassene idealiter 7 tot 8 uur per nacht slaapt. Nu kan ieders slaapbehoefte natuurlijk erg verschillend zijn. De ene kan nog fris de volgende dag rondhuppelen met een pak minder slaap terwijl een ander dan in een wazige verwarrende wereld al knikkebollend doorheen zijn werkdag zou moeten worstelen. Als je kijkt naar mijn planning behoor ik gelukkig tot die met-weinig-slaap-rondhuppelende groep.

Zoals we uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken kunnen halen, is slaap belangrijk voor je mentale, fysieke en emotionele welzijn. Bij gymrats, krachttrainers en bodybuilders is slaap voornamelijk belangrijk om de hersenfuncties en alertheid te herstellen in voorbereiding van volgende intense trainingssessies. Voldoende nachtrust zal ook het spierherstel verbeteren door middel van eiwitsynthese en de afgifte van het menselijke groeihormoon. Voldoende kwalitatieve slaap zal deze factoren en je algemene gezondheid bevorderen.

 

 

En ook al liggen we tijdig te snoezen, onze slaapkwaliteit kan nog te wensen overlaten. De volgende manieren kunnen helpen:

  • Slaap nooit teveel uren
  • Neem een warm relaxing bad voor je onder de lakens kruipt
  • Sport voldoende
  • Vermijd late night alcohol, caffeïne en tyrosine-rijk voedsel
  • Pas je slaapomgeving aan naar een donkere, stille en koele kamer
  • Zorg voor een relax avondritueel en zet je stress aan de kant
  • Laat slaappillen achterwege
  • Kijk geen TV in bed

Laat je niet wijsmaken dat spieren groeien terwijl je zwoegend kilo’s ijzer zit te heffen. Je groei en herstel zullen een stap achteruit nemen als voldoende nachtrust eveneens niet een prioriteit is in je dagelijkse schema. Al de tijd doorgebracht in de gym zal teniet gedaan worden en je resultaten blijven uit.

 

Dus? Als je wil groeien stuur je jezelf maar beter op tijd je bed in.
(En ja, dit geldt ook als motivatie voor mezelf)

 

Slaapwel,

Shari

RYB Logo 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s