DIY PB

SAY WHUT?
IT’S PEANUT BUTTER TIME!

Weg met labels lezen in de supermarkt. Weg met onbekende kunstmatige stoffen.
Maak je geen zorgen meer, weet exact wat je onder je neus steekt en probeer het zelf uit!

 

Homemade pindakaas

Ben jij een PB-lover? Dan zal er regelmatig een pot in je booschappenmadje belanden.
Vroeger was het niet meteen mijn ding, maar nu ben ik er helemaal gek van.
Je kan er zoveel kanten mee uit en droom zelf al helemaal weg van een lepeltje pindakaas onder magere yoghurt voor het slapen gaan. En het is 1 van de beste ‘real’ sports foods die je kan toevoegen aan je voedingsschema.

Zonder dat je er zelf weet van hebt bevatten zo een potjes veel natrium, extra vetten enja… ook zoetstoffen.
In deze commerciële pindakazen wordt de olie omgezet in hardere, verzadigde vetten. De zogenaamde ongezonde transvetten. Gelukkig is het eenvoudig zelf te maken, veel lekkerder én natuurlijk gezonder!

 

Het stappenplan…

 • Doe ongezouten pinda’s in een blender

 

Aaand you’re done! Easy as one two three!
Je kan eventueel nog wat zout, olijfolie of honing naar smaak toevoegen.
Op deze manier kan je zelf de hoeveelheden die erin gaan controleren en met een gerust hart genieten.

 

But why?

Ondertussen zal je jezelf misschien al hebben afgevraagd, “Maar pindakaas? Is dat niet te vettig?”.
Ik overloop graag even de voordelen van dit smeuïg goedje.

 

 1. Verzadigend en bevredigend

  En daarom perfect voor diegenen die op hun voeding letten. De oorlog tegen honger zal je nooit winnen. Ookal eet ik zoals nu 7 keer per dag, zou ik de andere ‘vrije eet-momenten’ kunnen blijven peuzelen. Een nooit te stillen eetlust. Je beste zet is dus om te gaan voor voedingsmiddelen die je lang een verzadigd gevoel geven. Dit wil zeggen voedingsmiddelen met eiwitten en vezels, zoals pindakaas en andere noten in het algemeen. De eiwitten en vezels ‘kleven aan je ribben’, zonder jezelf vet te mesten. Let wel dat je niet over je dagelijkse caloriebehoefte gaat! Plus, als je geniet van wat je eet, is het gemakkelijker om je aan je voedingsschema te houden.

 2. Snelle en gemakkelijke manier om de kans op hart-en vaatziekten te verminderen

  Klap 2 volkoren boterhammen tegen elkaar besmeerd met pindakaas en eventueel honing of confituur. Je hebt nu de ingrediënten van een heart-healthy maaltijd, misschien wel een jeugdherinnering. PB bevat mono- en meervoudig onverzadigde olie. Hoeveel te meer je het eet, des te minder kans je hebt op hart- en vaatziekten.

 3. Betaalbare bron van calorieën

  Als jij een hongerige atleet bent die behoefte heeft aan 3000 of meer calorieën per dag, kan je een aanzienlijke hoeveelheid geld uitgeven om je lichaam vol te tanken. Voornamelijk wanneer je regelmatig eiwitrepen koopt, alle soorten shakes en andere supplementen. Honderd calorieën pindakaas (ongeveer 1 eetlepel) kost veel minder dan 100 calorieën van andere eiwitbronnen.

 4. Redelijke bron van vitaminen en mineralen

  Een mooie variëteit aan vitaminen als foliumzuur, vitamine E, magnesium en resveratrol. Eveneens geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Magnesium wordt ook gelinkt aan het verlaagd risico op ouderdomsdiabetes. Pindakaas biedt een kleine hoeveelheid zink, een mineraal belangrijk voor genezing en versterking van het imuumsysteem.

 5. Bron van eiwitten, nodig om spieren op te bouwen en te herstellen

  Dit wil niet zeggen dat je de inname van je dagelijkse hoeveelheid aan eiwitten van pindakaas moet laten afhangen. Voor 150 gram proteïnen zou je al anderhalve pot pindakaas eten. Boost de eiwitwaarde door te combineren met een groot glas melk. Een PB & J (Peanut Butter & Jelly) volkoren boterham en magere melk is een goede brok van je dagelijkse behoefte. Tegelijkertijd verhoogt melk ook de waarde van het eiwit. Peanuts bevatten weinig van sommige essentiële aminozuren die spieren nodig hebben voor de groei en reparatie. De aminozuren in de melk zijn hier een mooie aanvulling.

 6. Opgelet! Een slechte bron van koolhydraten

  En die zijn net nodig voor de muscle fuel!
  Hoe lekker het ook is, probeer niet enkel op PB te overleven. Er ontstaat een perfect huwelijk met bananen, volkoren brood, havermout, crackers, rozijnen en zelfs pasta (in bijvoorbeeld Thaise gerechten). Deze combinaties zorgen voor een gebalanceerd sportvoedingsschema.

 

Just give it a try!

 

Tot snel,

Shari

sharivhklm-naam-01


Een reactie op “DIY PB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s