DE BELANGRIJKSTE SPORT-GEWOONTE

Motivation is key, klinkt het vaak.
Maar het is niet dat iedereen een onuitputtelijke bron van constante zelf-motivatie heeft. Het begin gaat voornamelijk over het omgooien van vastgeroeste gewoontes naar een nieuwe gezonde levensstijl. Aanvankelijk met het nodige gezucht en gezeur. Zeker voor diegenen die nog stiekem in sugar-rehab moeten. Ook voor mezelf was het een lastige start om nieuwe dingen aan te leren.

 

 

Na ongeveer anderhalve maand is de eerste moeilijke stap achter je gelaten en zit je al helemaal in een aangepaste routine. Zonder dat extra incalculeer- en denkwerk gaat het vast wat meer vanzelf om gezonde keuzes te maken en voelt alles niet meer als één grote opgave. En dan nu maar volhouden en geduld hebben… Wil je een blijvend resultaat, een fit en gezond leven op lange termijn? Dan heb je dagelijks onbewuste kleine impulsen nodig die je eraan herinneren wat je moet doen en die je op een bepaalde manier belonen voor de goede beslissingen die je maakt. Ik kan hier een hele waslijst neertypen van gewoontes en triggers die helpen om fit en gezond te blijven. Maar er is echter 1 de allerbelangrijkste. Iets waarvan je de waarde misschien wel over het hoofd hebt gezien.

Laat je omringen met mensen waarbij je je fitte levensstijl kan delen. Dat is dus key.

12227057_1024500794279027_4695086102225768224_n

Of het nu gaat om je niet-sportieve partner of familie die je toch the whole way through steunen of mensen rondom jou waarnaar je kan opkijken en van kan leren. Een vriend of vriendin met hetzelfde doel waarbij je elkaar om de beurt letterlijk en figuurlijk over de drempel van de fitness moet duwen. Om nadien glimlachend naar elkaar met een zalig voldaan gevoel terug naar buiten te strompelen. Of je gymbuddies waarbij je dagelijks eindeloze discussies voert over wie nu het breedste is of de grootste biceps heeft. Het gaat erom dat je er niet alleen voor moet staan. Hoe banaal of gek het soms ook kan lijken, zelfs de kleinste vorm van betrokkenheid kan je weer net dat tikje verder pushen. Je kan je struggles kwijt aan elkaar in moeilijke tijden, maar ook samen het succes vieren wanneer je een volgend persoonlijk record kan afvinken.

12672048_1073312829397823_2108300027505790594_o

Wanneer ik begon met krachttraining was ik meer van het principe ‘When the headphones are in, it means the conversation is out’. Trainen in alle rust. Een one-to-one met het ijzer. Die gedachtegang heb ik achter mij gelaten. Denk nu niet dat ik elke dag naar de fitness ga om enkel mijn kaakspieren te trainen. Zo zou het helemaal niet opschieten. Maar tussen de sets en het harde werk door eens een grappige of sarcastische opmerking maken, iemands spotter zijn of samen in de spiegel staan flexen, maakt elke workout des te fijner. En niet alleen dat. Onderlinge gezonde concurrentie zorgt voor een stevige boost en pusht je elke keer wat verder. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat trainen in het gezelschap van iemand die je met positieve commentaar gaat aanmoedigen, zorgt voor betere prestaties. Trainen met een partner in crime kan de aanmaak van endorfine meer stimuleren. De morfine-achtige substantie vloeit regelrecht naar de hersenen waar het pijnindicatoren kan blokkeren. Endorfine zorgt niet alleen om meer gewicht te drukken, het kan ook de spierpijn na het sporten verminderen.

Maak er dus werk van en zorgt dat je deze gewoonte op de eerste plaats zet. Duik met je vriend of vriendin de gym in en go have FUN!


Een reactie op “DE BELANGRIJKSTE SPORT-GEWOONTE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s