HELP! | die feestdagen?!

Sinds enkele weken krijg ik hier en daar van wat ‘teamshari’-leden lichte hulpkreten toegestuurd. Die moeilijke maand december en de opkomende feestdagen… Al snel wordt er dan gedacht aan het cancelen van de afvalgoals en het gewoon volgend jaar wel weer opnieuw aan te vangen, wanneer alle feestjes voorbij zijn.

Na Sinterklaas, de eerste verleiding naar vele extraatjes, staan Kerstmis en Nieuwjaar al meteen voor de deur. Je ziet deze maand misschien als één groot voedselfestijn waarbij je jezelf bijna verplicht voelt om je vol te proppen met een overdaad aan eten en drinken. Deze periode nog blijven werken aan de vooropgestelde doelen? Dat lijkt een haast onmogelijke opdracht. Enkel weggelegd voor mensen met een ijzersterk karakter die zich enkele weken opsluiten tot alles gepasseerd is.

De “New Year, New Me”- gedachte duikt op en je staat nu klaar om alles overboord te gooien. Om mee te kunnen bingen of een hold zetten op alle doelen die je al zo lang voor ogen had of waar je al zoveel tijd en moeite in hebt gestoken.

ZONDE ! Wat gaat de overgang naar het nieuwe jaar zoveel beter maken? Waarom zou januari zo een magisch motiverende maand zijn waarbij dan wel alles ineens 100% lukt? In realiteit zal je op het volgende stoten:

  1. Je bent gemakkelijk enkele kilo’s bijgekomen nadat je jezelf hebt los gelaten tijdens de feestdagen;
  2. Je voelt je slecht en schuldig dat je jezelf zo hebt laten gaan, waardoor je nog meer geconfronteerd wordt met je mindset van de laatste weken;
  3. Je voelt je niet meer fris en fit in je vel en hierdoor vind je niet meteen de motivatie waarop je gehoopt had en maak je een wel erg slome start;
  4. Hierdoor blijf je jouw doelen van het nieuwe jaar nog enkele dagen langer uitstellen;
  5. Oeps, je merkt dat het is al bijna februari is …

Moet je jezelf dan alles ontzeggen tijdens de feestdagen of daadwerkelijk opsluiten? NEEN, absoluut niet! Want zelfs al zou je wel dat karakter hebben, is de kans erg groot dat je nadien meer gefrustreerd gaat rondlopen omdat je niet mee hebt kunnen genieten en geen goede balans hebt kunnen vinden. Weet dat het ook in feestelijke tijden mogelijk is om je doelen voor ogen te houden. Maar met een andere aanpak! En het mooie hiervan is dat je jouw gewoontes nog meer onder de loep gaat nemen, je jezelf beter leert kennen in deze situaties EN je het telkens gemakkelijker gaat hebben bij eventuele andere toekomstige uitdagende periodes als vakanties, verjaardagen, …

Dus heb je een vast voedingsschema? Leg dat even opzij tijdens de feestdagen en lees hier hoe je het WEL kan aanpakken.

MINDSET

Ga de feestdagen tegemoet met een positieve mindset. Vind je het lastig om niet krampachtig vast te houden aan je voedingsschema? Leer er dan nu even voor open te staan om dit niet te doen. Bekijk ‘the bigger picture’ en heb geen stress dat je hierdoor gaat falen of alles teniet gaat doen. Dit zijn immers mooie warme dagen om te genieten van het bijzijn van vrienden en familie. Doe dit dan ook daadwerkelijk.

Aan de andere kant is het wel belangrijk dat je jouw gezondheid in het achterhoofd blijft houden. Schakel niet over naar de “fuck it”- mentaliteit omdat je denkt dat ‘het nu toch niets meer uit maakt’ na zoveel ‘ongezonde’ maaltijden. Want het maakt wel uit! Er is een groot verschil tussen enkele maaltijden die even niet volgens jouw doelen lopen met daartussen wel erg nuttige voeding en wat sportiviteit OF een goede 2 weken non-stop je letterlijk volproppen, veel alcohol te drinken en voor geen meter bewegen.

PLANNING & INSCHATTING


Probeer even een overzicht te maken (in je hoofd of nog doeltreffender op papier / pc) van alle feestjes. Hoeveel zijn er? Wanneer zijn ze gepland? Hoe zien ze eruit? Wie zorgt voor het eten, waar gaan jullie eten en wat zal er klaargemaakt worden? Er kunnen grote verschillen optreden tussen buffetrestaurants waarbij je zelf nog eigen keuzes kan maken of wanneer er een vast menu wordt voorgeschoteld door je grootouders die je haast verplichten alles wat geserveerd wordt op te eten. Tot het laatste dessertje toe.

Plan ook in wanneer je tijd hebt om zelf naar de winkel te gaan en gezonde inkopen te gaan doen. Doe je dit niet, dan duw je jezelf alleen maar meer in de richting van ongezonde snacks of afhaalmaaltijden. Je hebt niets in huis en vaak ook geen zin meer om onverwachts naar de winkel te moeten hollen.

COMPENSEREN?

1. Ga de dag van het feestje minder eten
Zorg ervoor dat de momenten wanneer je je voedingsinname in de hand kan nemen, je dit ook effectief doet. Voor en na feestjes is het niet nodig om nog grote koolhydraat- en vetrijke maaltijden naar binnen te werken. Hier word je immers al genoeg van voorzien tijdens de feestjes zelf. Eet lichte maaltijden, rijk aan magere eiwitten (als zuivel, kip, witte vis, eiwit van eieren), groentjes en fruit laag in calorieën (bosbessen, meloen, kiwi, appels,…). Zo ga je niet met honger aan de feesttafel en heb je alvast voldoende vezels binnen.

2. Eet tot je verzadigd bent
Ga niet bingen omdat je aaal die tijd ervoor zo strikt met je voeding bent geweest en nu het gevoel hebt dat je losgelaten wordt. Heb je genoeg gegeten? Blijf dan niet doorgaan tot je niet meer kan bewegen. Het moet een gezellige bedoeling blijven die je effectief kan meemaken. Niet eentje waarbij je het merendeel van de tijd op het toilet of half versuft in de zetel zal doorbrengen.

3. Maak verstandige keuzes
Neen je hoeft echt niet alles te eten! Ga voor de dingen die je echt lekker vindt of al lang niet meer hebt gegeten. Verspil je calorieën niet aan matige gerechten of voedingsmiddelen waar je later wel spijt van zou kunnen krijgen. Gooi je bord eerst steeds goed vol met groentjes en eiwitten, daarna pas de koolhydraatrijke opties of vette sauzen. Nog zin in een dessertje nadien? Hou hier tijdens het diner dan ook rekening mee en calculeer ze mee in.


BLIJF ACTIEF

Begrijpelijk dat je de ochtend na dat toch wel wat zwaardere feest niet alle zin van de wereld hebt om actief te zijn. Je wil waarschijnlijk niets liever dan opnieuw de zetel inkruipen, een dekentje over je heen trekken en Netflix binge watchen. Maar hier lonkt alweer wat gevaar. Wat doe je dan nog liefst naast deze activiteiten? Juist ja, ongezonde snacks bovenhalen om onbewust veel te veel van te eten.

Laat de zetel zoveel mogelijk zijn voor wat hij is en zorg voor de nodige sportieve activiteiten tussen de feestdagen door. Ben je er echt niet aan toe om zwaar te gaan liften of met gewichten rond te gooien? Ga dan voor een verkwikkende winterwandeling. Doe je gezellig warm aan, neem je geliefde of een deel van je familie mee en geniet ervan om een frisse neus op te halen. Des te actiever je blijft deze dagen, des te meer zin je hebt om actief te blijven. Makes sense? Je zal je al sneller beter in je vel voelen, frisser in het hoofdje en meer zin hebben om gezond te eten tussendoor.

GENIET

Zoals reeds aangehaald zijn deze dagen gemaakt om te genieten van alle gezelligheid, samenhorigheid, warmte en liefde. Dagen waarbij je een goede balans weet te vinden tussen het bovenstaande en je gezonde en actieve mindset en doelen.

Aan iedereen alvast een prettige Kerst en ongelooflijk fijn eindejaar toegewenst! Tot binnenkort!

Shari xx


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s