Warme smaakbommetjes op deze koude dagen. Dat kan niet misstaan, toch? En dan liefst een beetje creatief en gezond. Onderstaande receptjes gaan die uitdaging niet in de weg. Lees verder, start met watertanden en probeer je favorieten zeker uit!
Wok | scampi | spitskool | mango
Benodigdheden – 2 personen
- 300 gr scampi (gepeld en proper gemaakt)
- 500 gr spitskool
- 150 gr mango (in kleine stukjes)
- Paprikapoeder
- 1 tl sesamolie
- Sojasaus
- Te serveren met rijst
Bereiding
- 1 tl sesamolie opwarmen in de wok
- Scampi in de wok en kruiden met paprikapoeder
- Zijn de scampi gaar? Haal ze dan even uit de wok
- Spitskool, mango en sojasaus in de wok bakken
- Ondertussen kan de rijst koken
- Als de spitskool gaar is, scampi en rijst toevoegen
- Meng onder elkaar mengen en opdienen maar!
Moussaka | rijst
Benodigdheden – 3 personen
- 500 gr lamsgehakt*
- 3 San Marzano tomaten (zijn de beste) of andere smaaktomaten
- 1 grote of 2 kleine aubergines
- Kaneel
- Oregano
- Verse tijm
- Verse rozemarijn
- Verse salie
- Peper
- Zout (kies voor Pink Himalaya zout of Keltisch zeezout; why? lees hier)
- Parmezaanse kaas voor de afwerking
- Te serveren met rijst (lees verder)
*KATYA’S TIP: als je het lamsgehakt bij een Turkse slager koopt, kan je zelf het gewenste stukje vlees uitkiezen en wordt dit vers gemalen.
Voorbereiding
- Aubergines in schijfjes van 0.5 cm snijden
- Bestrooi ze met zout en laat 1 uur uitlekken
- Ondertussen de oven voorverwarmen op 180° C
- Na 1u de aubergines afspoelen en afdeppen met een handdoek
- Een ovenschotel insmeren met een beetje olijfolie
- De schijfjes aubergine en verse tijm, rozemarijn en salie erbij leggen
- Aubergines eveneens een klein beetje insmeren met olijfolie
- Als de oven warm is de aubergines apart 15 minuten laten grillen
Bereiding gehakt
- Olijfolie uitsmeren in een pan
- Gehakt in de pan en eerst aanbakken
- Kaneel, oregano, peper en zout toevoegen naar smaak
- Tomaat in stukjes toevoegen en laten sudderen
- Neem de ingesmeerde ovenschotel erbij
- Start met een laagje gehakt, daarna een laagje aubergines , dan weer gehakt, … doe zo verder tot alles op is
- Als laatste rasp je er een beetje Parmezaanse kaas over
- Dit mag 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C
Benodigdheden rijst
- 150 gr ongekookte zilvervliesrijst (of volwaardige rijst)
- Tomatenpuree
- Verse koriander
- Verse munt
- Zout (kies voor Pink Himalaya zout of Keltisch zeezout; why? lees hier)
- Pili pili
Bereiding rijst
- Rijst koken en laten uitlekken
- Tomatenpuree onder mengen
- Verse koriander en verse munt in stukjes toevoegen
- Pili pili en zout naar eigen smaak toevoegen
Aziatische kik | courgette
Benodigdheden – 3 personen
- 500 gr kip
- Vers citroengras
- Verse koriander
- 3 courgettes
- 100 ml kokosmelk
- Zout (kies voor Pink Himalaya zout of Keltisch zeezout; why? lees hier)
- 1 tl olijfolie
- Te serveren met rijst
Bereiding
- Doe de olijfolie in een wokpan, gooi de kip erbij en laat dichtschroeien
- Zet erna het vuur ietsje lager, voeg de kokosmelk en 2 stukken citroengras eraan toe en laat even sudderen
- Snij de courgettes ondertussen in blokjes en voeg deze toe aan de kip
- Alles samen nog wat verder sudderen in de wok
- De verse koriander kan je op het einde toevoegen
Griekse kipmarinade
Benodigdheden – 3 personen
- 500 gr kipfilet
- ½ el olijfolie
- 1 el citroensap
- Oregano
- Pili pili
- Zout (kies voor Pink Himalaya zout of Keltisch zeezout; why? lees hier)
Bereiding
- Meng alles onder elkaar
- Laat het geheel minstens 4 uur marineren
- Bak af op de grillpan of BBQ
Aziatische kipmarinade
Benodigdheden – 3 personen
- 500 gr kipfilet (kan ook met scampi)
- 100 ml kokosmelk
- Sojasaus
- 1,5 cm verse gember
- Koriander
- 1 tl honing
Bereiding
- Meng alles onder elkaar
- Laat het geheel minstens 4 uur marineren
- Bak af op de grillpan of BBQ
Wederom bedankt aan Katya voor de heerlijke inspiratie!
Ik ga nu de kookpotten invliegen 😉 tot binnenkort!
Wat ben je van plan? Ga je nog een chef kok van mij proberen te maken?
LikeLike
Het is nooit te laat hé en binnenkort heb je toch wat meer tijd 😉
LikeLike